Wersja polska English Deutsch
  • Wieża obserwacyjna przy porcie jachtowym w Charzykowach
  • Port Jachtowy w Charzykowach
  • Wnętrze kościoła Zwiastowania NMP w Chojnicach
  • Stary Rynek w Chojnicach – widok na ratusz, kościół Zwiastowania NMP i Bazylikę
  • Tur przy Bramie Człuchowskiej w Chojnicach
  • Jezioro Jeleń na terenie Parku Narodowego Bory Tucholskie
  • Panna z fontanny na Starym Rynku w Chojnicach
  • Kajaki Swornegacie
  • Ścieżka dydaktyczna nad jeziorem Jeleń w Parku Narodowym Bory Tucholskie
  • Chata w Nierostowie zimą
  • Festiwal Teatrów Ulicznych "Chojnicka Fiesta"
Mapa Europy
Mapa województwa

Powiat Chojnicki

Promocja Regionu Chojnickiego
Interaktywna mapa powiatu
Informacja turystyczna
Powrót

Kuchnia regionalna

Skąd jedziesz? (ulica, miejscowość, kraj):

Kuchnia ziemi chojnickiej odzwierciedla specyfikę i historię tego regionu. To kuchnia europejska, staropolska, kaszubska, to również tradycyjne potrawy z Borów Tucholskich. W czasach kiedy coraz popularniejsze są „kuchnie świata” docenić trzeba tych, którzy pielęgnują tradycje kulinarne. Potrawy tego regionu są proste, ale bardzo pożywne i smaczne. Gospodynie przygotowywały je z tego co było w ogrodzie, zagrodzie, w lesie, w jeziorze i na polu. Dziś te potrawy stały się atrakcją kulinarną.

 

Proponujemy Państwu zabawę. Poniżej znajdują się kaszubskie nazwy potraw (w pierwszej linii) oraz ich polskie odpowiedniki (w drugiej i trzeciej linii). Spróbujcie Państwo je dopasować. Odpowiedź na końcu artykułu.

brzadowô        mòzdrëchòwô      żuchel        frikasy      òbòna         gòlce     przepiekòné pãpòrë

ruchanczi

 

ziemniaczana        kura w białym sosie        okrasa z gęsi        musztardowa       owocowa

kluski ziemniaczane                maślaki zapiekane                placki z jabłkami

 

 

Popularnością cieszy się, oprócz tych wymienionych, inna charakterystyczna potrawa z regionu, a mianowicie CISZKI, czyli „kiełbaska” z kaszy i ziemniaków.

Zdradzamy Państwu na nią przepis.

 

Składniki:

30 dag kaszy gryczanej

1,2 kg ziemniaków

sól i pieprz do smaku

20 dag słoniny lub boczku

2 cebule

oraz dwa płócienne rękawy o średnicy około 10 cm i długości 50 cm.

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy – powinna być półtwarda. Ziemniaki ścieramy na tarce. Kaszę i ziemniaki dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy. Masą napełniamy niezbyt ciasno płócienne rękawy. Otwory wiążemy.

Napełnione rękawy wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 40-50 minut.

Po ugotowaniu zanurzamy w zimnej wodzie, odlewamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym kiszki wyjmujemy z woreczków. Kroimy w plastry o grubości 2-2,50 cm.

Cebulę i boczek kroimy, smażymy, nakładamy plastry kiszki na patelnię o obsmażamy z obu stron. Podajemy z dodatkiem kapusty kiszonej z grzybami.

Życzymy smacznego!

Źródło: „Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich”, Wydawnictwo REGION, Gdynia 2010

 

Inne przepisy na potrawy znajdziecie Państwo w książkach wydawnictwa REGION „Tradycyjna kuchnia kaszubska” oraz „Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich”. (Zapraszamy do działu Biblioteka turysty)

 

Jeżeli chcielibyście spróbować potraw regionalnych to odwiedźcie koniecznie restaurację „Wagant” w miejscowości Swornegacie. Położona ona jest w samym centrum wsi, blisko kościoła i Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego. 

Restauracja wpisała się w krajobraz i życie wsi. Turyści zasiadają tam w porze obiadowej i często pozostają, aż do wieczora, lub wracają na kolację. Teren rekreacyjny restauracji graniczy z rzeką Brdą. Wodniacy mogą przycumować swój sprzęt i wybrać się na posiłek.

Podają tam ciszki, grochówkę ze śledziem, wątróbkę drobiową z jabłkiem i nie tylko. W smażalni, która mieści się na zewnątrz rozsmakować się można w rybach - sielawie, okoniu, linie. Rarytasem są również ryby wędzone, które można zabrać ze sobą. Nowością jest chatka z kuchnią domową, w której podaje się swojskie pierogi z różnym farszem, kluski i inne specjały. Po pysznym posiłku, na deser restauracja poleca lody, można się nimi delektować nad brzegiem rzeki i podziwiać czystą wodę, ptaki i …..przepływających kajakarzy.

 


Właściciele zapraszają swoich gości w godzinach od 10.00 do 23.00 w sezonie, który co roku rozpoczynają w okresie Bożego Ciała , a kończą ostatniego dnia września.

Poza tym okresem restauracja jest czynna w weekendy.

 

Restauracja „Wagant”, ul. Mestwina 14, 89-608 Swornegacie, tel. (+48) 52 398 12 16

 

brzadowô – owocowa (zupa)

mòzdrëchòwô – musztardowa (zupa)

żuchel - ziemniaczana (zupa)

frikasy – kura w białym sosie

òbòna – okrasa z gęsi

gòlce - kluski ziemniaczane

przepiekòné pãpòrë - maślaki zapiekane

ruchanczi – placki z jabłkami

 


 

 


 

 

Fot.PRCH

Wszystkie prawa zastrzeżone. Promocja Regionu Chojnickiego sp z o.o. 2017. Realizacja serwisu: R-net.